شاید در شبکههای مجازی و یا اقوام خود، خانهای رو دیده باشید که ساختار آن مانند خانههای رومی یا کلاسیک باشد، ولی وسایلی که در آن استفاده شده، کاملاً مدرن و مینیمالیست است. این سبک از طراحی دکوراسیون داخلی که تلفیق دو سبک کلاسیک و مدرن است، به عنوان سبک نئوکلاسیک در دنیا معروف شده و تمرکز اصلی آنها بازنگری به اصول کلاسیک و ترکیب آن با لوازم دکوراتیو مدرن است. این سبک که در ایران نیز محبوبیت بسیار زیادی دارد، از قرن ۱۸ میلادی در دنیا رونق گرفته و به عنوان یکی از سبک های خاص دکوراتیو به حساب می آید.
دکوراسیون نئوکلاسیک چیست؟
اگر خانه روما رزیدنت در تهران را دیده باشید، متوجه میشوید ساختار بیرونی این خانه به شکل رومی و یونانی ساخته شده ولی داخل آن کاملاً فضای مدرنی دارد. به صورت کلی اگر شما زیبایی و شکوه معماری رومی را با ظرافت، تقارن و سادگی سبک های مدرن و مینیمال ترکیب کنید، در حال اجرای دکوراسیون نئو کلاسیک در خانه خود هستید. به صورت کلی نئو یعنی دید جدید و کلاسیک نیز، همان سبک قدیمی و سنتی است که در اروپا اجرا میشده است. اروپاییان قرن هجدهم میلادی به علت فاصله گرفتن از مدرنیته که سبب میشد انسانیت به زیر سوال برود، تصمیم گرفتند این سبک را اجرا کنند، ولی بعد از دو سال و به دلیل گران بودن، به کلی فراموش شد. در قرن بیست و یکم مجددا با رونق گرفتن سبکهای مدرن و مینیمال که بر روی سادگی تمرکز داشتند، بسیاری از معماران تلاش کردند با اجرای نئوکلاسیک جدید، فضا را هم ساده نگه دارند و از سویی نیز شکوه سبکهای کلاسیک را اجرا کنند.
ویژگیهای اصلی سبک نئوکلاسیک
زمانی که به دکوراسیون داخلی سبک نئوکلاسیک نگاه میکنیم، تناقضها و پارادوکسهای مهمی را در آن مشاهده میکنیم که دلیل اصلی آن الهام گرفتن افراد از سبک مدرن و کلاسیک است. به عنوان مثال، برای ایجاد تعادل معمولاً از رنگهای خنثی که مختص به سبکهای مدرن است، استفاده میشود. البته، ابزار و لوازمی که مورد استفاده قرار می گیرد، جهت سبکهای لاکچری است که سبک کلاسیک رومی، اصلیترین آن است.
- تقارن و تعادل در طراحی فضا
- استفاده از رنگهای خنثی و ملایم (کرم، خاکستری، سفید، بژ)
- بهره گیری از متریالهای لوکس مانند چوب طبیعی، سنگ مرمر و پارچههای مخمل یا ابریشم
- مبلمان با طراحی کلاسیک، خطوط ساده و انحناهای ظریف
- وجود ستونها، قاب بندی دیوارها و گچ بریهای ظریف و هنرمندانه
- نورپردازی ملایم و استفاده از لوسترهای کلاسیک
- الهامگیری از معماری روم و یونان باستان
- حس وقار، شکوه و سادگی در کنار هم
- ترکیب عناصر کلاسیک با امکانات و راحتی مدرن
مزایا و معایب دکوراسیون نئوکلاسیک
همانند تمامی سبکهای دکوراسیون داخلی، زمانی که از نئوکلاسیک نیز صحبت میکنیم، شما مزایا و معایب متعددی را در استفاده از آن مشاهده میکنید. جدول پیش رو اطلاعات دقیقی از تمامی مزایا و معایب این سبک در اختیار شما قرار میدهد:
مزایا | معایب |
شیک، باوقار و لوکس | هزینه اجرای بالا به دلیل متریالهای باکیفیت و خاص |
ماندگاری و ماندن در مد | نیازمند فضای بزرگ برای جلوهگری بهتر |
ترکیب سنت با مدرنیته | اجرای پیچیده و نیاز به طراح حرفهای |
نظم و تقارن در طراحی | تنوع رنگی محدود (عمدتاً رنگهای خنثی و ملایم) |
استفاده از متریالهای بادوام و اصیل | عدم سازگاری با سبک های جوانان و رترو |
رنگهای مناسب در طراحی نئوکلاسیک
از آنجا که رومیهای باستان توجه زیادی به رنگ بندیهای خنثی داشتند، در بحث طراحی دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک نیز گرایش بسیاری از افراد استفاده از رنگهای خنثی مانند سفید، کرم و خاکستری به عنوان پایه و رنگ های جسورانهتری مانند مشکی، قرمز، نقرهای یا طلایی به عنوان رنگ های مکمل است. در بحث وسایل و مخصوصاً مبلمان، استفاده از رنگهای تند مانند آبی کلاسیک و سبز جنگلی نیز بسیار رایج است. ساعت دیواری کاترین که از رنگهای قهوهای و خاکستری در تهیه آن استفاده شده یکی از بهترین مثالها برای ساعت دیواریهای نئو کلکسیک است که میتواند فضای خانه شما را به کلی تغییر دهد. البته اگر قصد دارید تابلوی دیواری سازگار با نئوکلاسیک را انتخاب کنید تابلو دیواری الیا نیز پیشنهاد ما بوده که میتواند فضا را به سمت معیارهای اصلی این سبک بکشاند.
مبلمان و متریال رایج در دکوراسیون نئوکلاسیک
یکی از اصول سبک دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک، استفاده از مبلمانی است که با معیارها و ویژگیهای سبک مینیمال و مدرن سازگاری ۱۰۰ درصدی داشته باشد. تحت تاثیر همین مسئله، بسیاری از افراد تلاش میکنند از مبلمانی استفاده کنند که بسیار ظریف بوده و معمولاً ارزان قیمت هستند. برخلاف سبک دکوراسیون داخلی کلاسیک، استفاده از مبلهای سلطنتی تحت هیچ شرایطی مناسب نبوده و شما حتماً باید مبلهایی مانند L-shape را به کار بگیرید.
استفاده از نورپردازی در فضای نئوکلاسیک
در دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک، نورپردازی باید بر تقارن، نور طبیعی و ظرافت تأکید کند. این امر با استفاده از ترکیبی از نور طبیعی از طریق پنجرههای بزرگ، دیوار کوبهای تزئینی، لوسترها و لامپهایی با اشکال کلاسیک حاصل میشود. بسیاری از طراحان دکوراسیون داخلی هنگامی که از سبک نئوکلاسیک استفاده میکنند، تلاش میکنند تمرکز اصلی خود را بر روی پنجرههای بزرگ قرار داده و در بخشهایی از خانه که امکان نور پردازی طبیعی وجود ندارد، از لوسترها و آینه دکوراتیو برای انتشار نور استفاده کنند. معمولاً استفاده از نورهای زرد و ترکیب آن با مهتابیها یک گزینه ایدهآل است ولی شما میتوانید سبک نورپردازی خود را بر اساس روش های روز انتخاب کنید.
تفاوت سبک مدرن و نئوکلاسیک
با وجود اینکه سبک مدرن و نئوکلاسیک شباهتهای زیادی به همدیگر دارند، ولی تفاوتهای آنها بیشتر از آن چیزی است که تصور می کنید. طراحی نئوکلاسیک از معماری و هنر کلاسیک الهام میگیرد و بر تقارن، تعادل و مقیاس بزرگ تأکید میکند و اغلب عناصری مانند ستونها، سنگفرشها و جزئیات پیچیده را در بر میگیرد. از سوی دیگر، طراحی مدرن، سادگی، خطوط صاف و کارایی را در اولویت قرار میدهد و بر مینیمالیسم تمرکز دارد و اغلب از مواد صنعتی مانند شیشه و فولاد استفاده میکند. تحت تاثیر همین مسئله، شما میتوانید رگههایی از مدرنیته را در سبک نئوکلاسیک مشاهده کنید، ولی به صورت کلی نمیتوانید ساختار اصلی را در آن ببینید.
دکوراسیون آشپزخانه نئوکلاسیک
اصلیترین ماده اولیهای که در طراحی آشپزخانههای نئوکلاسیک استفاده میشود، مرمرهای مشکی با رگه سفید است که فضا را به سمت سبکهای خاص کلاسیک می کشاند. به غیر از مرمر، شما میتوانید استفاده از شیشه و چوب را نیز در بخش بخش آشپزخانه مشاهده کنید. البته استفاده از لوازم چوبی و یا چینیهای بسیار ساده نیز بخشی از دکوراسیون آشپزخانه نئو کلاسیک است که فضای خانه شما را تا حد زیادی متفاوت می کند. برای دکوراسیون آشپزخانه به سبک نئوکلاسیک استفاده از آینه فلزی مدل Amazing یکی از گزینههای فوق العاده بوده که میتواند فضا را به سمت دیدگاه سنتی ایران و سبک مدرن ببرد
دکوراسیون نئوکلاسیک پذیرایی
در طراحی پذیراییهای سبک نئوکلاسیک، تمرکز زیادی بر زرق و برق هست و به همین دلیل، همیشه از آینههای دکوراتیو خاص استفاده میشود. در خانههای مدرن، تابلوهای برجسته که همراه با نور مخفی هستند، برای سبک نئوکلاسیک گزینه ایدهآلی هستند. شاید اصلیترین موضوعی که میتواند تمایز را بین خانههای مدرن و نئون کلاسیک رقم بزند، ساعتهای دیواری هستند که باید اندازه بزرگی داشته و رنگ طلایی همراه با ترکیب رنگهایی مثل سبز و آبی در آن دیده شود. به صورت کلی دیوارهای نئوکلاسیک تحت هیچ شرایطی نباید خالی باشند و حداقل بر روی یک دیوار باید لوازم دکوراتیو قرار بگیرد.
النسی همراه شما در دکوراسیون داخلی
ما در مجموعه النسی این افتخار را داریم که همراه با شما عزیزان بوده و سبکهای مختلف دکوراسیون داخلی را با جزئیات تمام به شما معرفی کنیم. البته ما برای تمامی سبکهای دکوراسیون داخلی، لوازم دکوراتیو خاص مانند آینه، تابلو دیواری و ساعت دیواری را عرضه میکنیم که میتوانید بر اساس انتظاراتی که دارید، کلکسیونهای کامل ما را مشاهده کنید.
مقاله های پیشنهادی دیگر:
دکوراسیون سبک بوهو (راهنمای جامع)