دوست دارید به فرزندتان کمک کنید تا همراه با شخصیتهای داستانی در دنیای کتابها غرق شود؟ برای کودکان، کتابها دریچهای رو به عالم تخیل و ماجراجویی هستند. اما چگونه میتوانیم علاقه به مطالعه کتابهای درسی و غیر درسی را در آنها تقویت نماییم؟ ساختن یک کتابخانه کوچک و جذاب در اتاق کودک یکی از بهترین روشهاست. با ما همراه باشید تا شما را با روشها و ایدههای جالب برای طراحی و چیدمان کتابخانه کودک آشنا کنیم.
این کتابخانه فقط یک قفسه ساده نیست!
همه ما به عنوان والدین میخواهیم فرزندمان به کتابخوانی یا نشستن پای درسهایش عادت کند. یکی از مهمترین مسائلی که در این راه با آن روبهرو هستیم این است که چگونه کتابها را به شکلی جذاب و کاربردی در اتاق کودک قرار بدهیم تا او به مطالعه علاقه مند گردد. در واقع کتابخانه اتاق کودک شما، چیزی فراتر از یک قفسه کتاب است. اگرچه کتابخوانی برای همه ما در هر سنی، یک امر واجب و اساسی است، اما نقش مطالعه و یادگیری از کتابها برای کودکان چندین برابر است. کتابخانه اتاق کودک شما در اصل یک دنیای کوچک و رنگارنگ است که باید برای او جذاب و دوستداشتنی باشد. به این ترتیب حتی درس خواندن برایش شیرینتر خواهد بود. کافیست کمی خلاقیت به خرج دهید تا به جای قفسهای برای نگهداری کتابها، یک فضای بازی و یادگیری ایدهآل برای کودک دلبندتان بسازید.
نوع کتابخانه را انتخاب کنید!
همانطور که اسباببازیهای کودکتان را با وسواس انتخاب میکنید، کتابخانه را هم باید طوری گزینش کنید که هم کاربردی باشد و هم جذاب. این قفسهها قرار است کنجکاوی کودک را تحریک کنند. برای این کار چند گزینه پیش روی شماست.
کتابخانههای ایستاده
این نوع کتابخانهها ظرفیت زیادی برای نگهداری کتاب دارند، در طرحهای متنوع موجودند و میتوانند به عنوان جداکننده فضا (مانند پارتیشن) هم مورد استفاده قرار گیرند. برخی از کتابخانههای ایستاده باز هستند و کتابها در آن به راحتی قابل مشاهده و در دسترساند. برخی دیگر برای محافظت از کتابها در برابر گرد و غبار، دَر دارند و برخی از نوع چرخدار هستند تا به راحتی بتوان آنها را جابهجا کرد.
کتابخانههای دیواری
اغلب کتابخانههای دیواری اتاق کودک، توکار هستند. به این ترتیب ظاهری زیبا و یکپارچه به اتاق میدهند و باعث میشوند فضای دیوار به بهترین شکل استفاده شود. مزیت اصلی این کتابخانهها ایمنی بالای آنها برای استفاده در اتاق کودک است. با این وجود طرحهای متنوع و خلاقانهای برای کتابخانههای دیواری روکار اتاق کودک نیز در دسترس است که مثلاً اگر مستاجر هستید یا به هر دلیل نمیتوانید کتابخانه را درون دیوار جای دهید، برایتان مناسبتر خواهند بود.
نکات مهم در انتخاب کتابخانه
- ایمنی: مطمئن شوید قفسهها محکم هستند، احتمال افتادن کتابخانه یا فروریختن کتابها وجود ندارد و کتابخانه دارای لبههای تیز نیست.
- دسترسی آسان: ارتفاع کتابخانه و قفسهها را باید طوری در نظر بگیرید که کودک بتواند به راحتی به کتابها دسترسی داشته باشد.
- جذابیت: از رنگهای شاد و طرحهای کودکانه کمک بگیرید تا کتابخانه برای کودک جذاب باشد.
- سازگاری با دکوراسیون اتاق: کتابخانه باید با سایر وسایل اتاق هماهنگ باشد.
- مقاومت در برابر ضربه و رطوبت: کتابخانهای که انتخاب میکنید باید در برابر بازیگوشیهای کودک، ریختن آب یا وارد کردن ضربه هنگام بازی مقاوم باشد.
قفسهها را خلاقانه طراحی کنید!
کتابخانه کودک میتواند جایی نه فقط برای چیدمان کتابها، بلکه برای جای دادن اسباببازیها و وسایل یادگیری جذاب باشد. میتوانید قفسهها را به شکل حیوانات بامزه، شخصیتهای کارتونی مورد علاقه کودک یا مثلاً یک خانه کوچک یا یک درخت طراحی کنید. نقاشی کردن قفسهها با رنگهای شاد و استفاده از استیکرهای جذاب نیز میتواند بر زیبایی و جذابیت آنها بیفزاید.
در کل، تم اتاق کودکتان را مد نظر قرار دهید؛ اگر براساس شخصیتهای کارتونی یا تصاویر حیوانات و طبیعت است، کتابخانه را نیز متناسب با همان طراحی نمایید. علاوه بر کتابها، ابزارهای یادگیری مثل میکروسکوپ، اسباببازیهای آموزشی یا بازیهای تعاملی و فکری سرگرمکننده را هم درون کتابخانه جای دهید. اما حواستان باشد که فضای کتابخانه را شلوغ نکنید. همه چیز را به گونهای منظم و بافاصله از هم بچینید که کودک هم الگوی نظم آن را یاد بگیرد و خودش بتواند لوازم و کتابها را مرتب سر جایشان بگذارد. اگر میخواهید کتابخانه واقعاً کاربردی باشد، بهتر است در کنار آن یک میز تحریر یا صندلی راحتی برای نشستن و مطالعه کودک هم در نظر بگیرید. همچنین از نورپردازی مناسب این فضا غافل نشوید. با بهرهگیری از ریسههای الایدی، لامپهای هالوژنی، چراغ مطالعه یا آباژور مناسب، هم زیبایی کتابخانه را دوچندان خواهید کرد و هم شرایط را برای مطالعه آسان فرزندتان فراهم مینمایید.
نکات تکمیلی در چیدمان کتابخانه کودک
- بهرهگیری از کتابهای متنوع: کتابخانه کودک را فقط با کتابهای درسی پر نکنید. بچهها فقط به درس خواندن نیاز ندارند، بلکه به تخیل هم احتیاج دارند. کتاب داستان یا کتاب شعر کودکانه با تحریک تخیل کودک، میتواند به همان اندازه در رشد فکری و شخصیتی او تاثیرگذار باشد. پس برای پر کردن قفسههای کتابخانهاش، از کتابهای متنوع کمک بگیرید.
- برچسبگذاری قفسهها: کتابها را طوری بچینید که کودک به راحتی بتواند کتاب مورد نیازش را در میان آنها بیابد. برای آسانتر شدن این کار میتوانید روی هر بخش یا قفسه، برچسبهایی بچسبانید که نشان میدهد چه نوع کتابی در آن قرار داده شده است.
- تزئین کتابخانه: بهتر است نقاشیها و کاردستیهایی را که کودک با کمک شما یا در مدرسه آماده کرده، در کتابخانهاش بگنجانید. چنین تزئیناتی باعث میشوند کودک نسبت به کتابخانهاش تعلق خاطر بیشتری پیدا کند و برای خواندن کتابهای درون آن تشویق شود. به طور کلی، نه فقط در تزئین کتابخانه، بلکه هنگام طراحی، انتخاب و چیدمان آن، در تمامی مراحل نظر کودک را بپرسید و سعی کنید همه چیز مطابق خواست و سلیقه او باشد.
سخن نهایی
جدا از طراحی و تهیه یک کتابخانه زیبا در اتاق کودک، سعی کنید خودتان در مطالعه الگوی فرزندتان باشید. کودک شما علاوه بر داشتن کتابها و کتابخانه زیبا، به صدای گرم شما هنگام خواندن آن کتابها نیاز دارد. وقتی برای دکوراسیون کتابخانهاش وقت میگذارید و همه چیز را با دقت و در نهایت تناسب و هماهنگی گزینش میکنید، کودک نیز نظم و سلیقه به خرج دادن را از شما میآموزد. بنابراین شما در حال تکثیر هارمونی و زیبایی هستید و النسی هم در این مسیر در کنار شماست.
خرید کتابخانه از سایت النسی
مطلب های دیگر:
رنگهایی که برای دکوراسیون اتاق زیبا هستند
بهترین رنگ برای اتاق خواب از نظر روانشناسی